Så förbereder du dig bäst inför nya jobbet

Att få ett nytt jobb kan kännas både roligt och skrämmande på samma gång. Det kan vara ett jobb som du länge har längtat efter, en tjänst som du arbetat hårt för att få eller det allra första jobbet där du saknar erfarenhet och kunskap. Inför varje ny arbetsplats är det inte ovanligt att känna en viss nervositet, men genom att förbereda dig ordentligt kan du se till att få de bästa förutsättningarna och således också den bästa starten.

Det första steget i att få ett nytt arbete är genom att skicka en spontanansökan eller besvara en arbetsplatsannons. Det gör du bäst genom att skicka in ett personligt brev och ett CV som beskriver vem du är, vilka tidigare kunskaper du har och vilka utbildningar som du eventuellt har bakom dig. Ett CV är till för att arbetsgivaren ska kunna se hur pass lämpad du är för arbetet och för tjänsten som du söker och därför är det viktigt att den är tydlig och tar upp relevant information. Här berättar vi mer om hur du uppdaterar ditt CV på bästa sätt och hur du ökar dina chansar att få drömjobbet.

Optimera ditt CV för att öka chanserna

Ett vanligt misstag är att man tror att ett CV ska vara så långt som möjligt och därför tar man med all information och alla utbildningar som man har bakom sig. På nätet finns det cv-mallar som man kan använda gratis. Visst är ditt CV på ett sätt till för att arbetsgivaren ska få en snabb överblick om vad du kan och vem du är, men om det är för långt finns det risk för att du snabbt sållas bort. Det sägs att varje ansökan endast får ca 20-30 sekunders uppmärksamhet innan arbetsgivaren bestämmer sig för att gå vidare med en sökande eller inte. Innan du skickar iväg ett CV är det således bäst att rensa ordentligt.

  • Se till att du listar dina senaste anställningar först och skriv en kort (med detaljerad) beskrivning av dina uppgifter och ansvarsområden. Det räcker inte bara med befattning, eftersom ansvarsområdena kan se olika ut på olika arbetsplatser.
  • Ta inte med information eller utbildningar som är irrelevanta för tjänsten. Din potentiella arbetsgivare har ingen nytta av att veta att du sålde jordgubbar när du var 17 år om du planerar att söka till en teamleader position på ett kontor.
  • Se till att du anpassar ditt cv efter den tjänst som du söker. Om du söker till en säljorienterad tjänst kan du t.ex. lyfta fram hur du arbetat med försäljning tidigare och vilka resultat som detta ledde till. Är det istället en tjänst inom ekonomi kan du fokusera på noggrannhet, ansvarsområden du haft eller annat som är relevant.
  • Saknar du tidigare kunskaper eller inte uppfyller kraven kan en vuxenutbildning hjälpa dig på traven. Med en vuxenutbildning kan du skapa dig kunskapen som krävs för den tjänst som du är intresserad av och får dessutom ett CV som ser betydligt mer professionell ut.
  • Gamla utbildningar kan förvisso vara väldigt användbara om de är relevanta för arbetet som du söker, men se till att rensa i ditt CV och ta bort gamla utbildningar för att ersätta dessa med nya. Du behöver inte ta med varje kurs eller utbildning som du har gått, utan försök istället att välja ut de utbildningar som kan vara avgörande för tjänsten i fråga.